liggende_bilde.jpg

Stikk UT! - uten utslipp!

Kan vi redusere utslippene fra vårt friluftsliv? 
Selvsagt kan vi det og Friluftsrådet oppfordrer deg til å prøve turer som har små eller ingen utslipp de neste ukene. Gå turer eller vær ute i ditt nærområde eller velg startpunkt der transporten skjer til fots, sykkel, kollektivt, elektrisk eller på annen utslippsfri måte. Dette kan vi gjøre sammen med hele Europa i den Europeiske mobilitetsuka 16. - 22. september.

Friluftsliv bidrar til bærekraft, men ...

Friluftsliv bidrar til bærekraft gjennom å fremme fysisk og psykisk helse. Friluftslivet er inkluderende, det reduserer forskjeller i samfunnet og kan øke respekt, forståelse og kjærlighet for naturen. Men utøvelse av friluftsliv har også kostnader i form av transport, forbruk av utstyr og forstyrrelser i naturen. Denne motsetningen er en del av friluftslivet, men vi kan alle bidra slik at nytten blir større og kostnadene mindre. Slik tar vi også vare på naturen som er grunnlaget for friluftslivet vårt.

www.stikkut.no kan du velge mellom 438 turmål i 24 kommuner. Der kan du finne turer du kan nå til fots hjemmefra, med sykkel eller med kollektivtransport. Når du registrerer turen på stikkut.no teller ekspedisjonen fra huset ditt like mye som den som innebærer lang transport. På www.utemix.no finner du dessuten flere utslippsfrie aktiviteter for hele familien. Og lurer du på når bussen går så finner du dette på www.frammr.no. God tur!

DSC_0015.JPG

Europeiskmobilitetsuke 2020 - Gjør ditt valg! 

Med temaet "Utslippsfri mobilitet for alle" ønsker mobilitetsuka å fremme utslippsfri mobilitet, samt universell utforming. Dette inkluderer kollektivtransport, delt mobilitet, gåing og sykling, men også elektriske kjøretøyer og alternative drivstoff. Målet med kampanjen i 2020 er økt bevissthet om bruk av nullutslippsteknologi, som er et viktig virkemiddel for å nå våre klimagassforpliktelser. Alle skal ha rett til å bevege seg på en bærekraftig måte, uansett inntekt, kjønn, opprinnelse, alder og funksjonsevne! Les mer på www.mobilitetsuken.no.
Hengekoeye.jpg

Trenger du en hengekøye?

Friluftsrådet ønsker seg bilder som illustrerer «friluftsliv uten utslipp», f.eks. ulike transportsituasjoner til tur (sykkel, gange, el-kjøretøy, samkjøring, buss).  Vi vil plukke ut de bildene vi synes er best på Instagram (#stikkut). Utvelgelsen skjer 23.9. og de som plukkes ut får tilbud om en av våre flotte hengekøyer. Men hvis du alt har hengekøye nok så kan du få tilbud om en annen premie fra vårt sortiment eller du kan donere tilsvarende pengesum til årets tv-aksjon til inntekt for kampen mot plast i havet. PS! Du kan også sende oss bilder på epost.
montering_grua_med_turboskilt_2-001.jpg

Gled deg til sykkelstativer ved ditt friluftsområde 

For at du lettere skal kunne velge sykkelen til ditt friluftsområde har Friluftsrådet tatt initiativ til å utplassere sykkelstativer i opptil 20 friluftsområder i våre kommuner. Du vil da kunne sette fra deg sykkelen tryggere og bedre. Utplassering skjer i samarbeid med kommunen og vil skje i løpet av 2020. Ta kontakt med oss om du ønsker å foreslå et sted som trenger sykkelstativ!