Stikkut__plukk_Landing-png-480.png

Alle Stikker UT og plukker!

Flere og flere deltar på Stikk UT og plukk! - Friluftsrådet sin panteordning for marin forsøpling. For hver sekk som blir plukket og levert på gjenvinningsstasjon betales det 100,- i pant til de som rydder eller til et annet godt formål.

Stadig mer søppel

I panteaksjonens første år, 2017, ble det plukket 10 tonn, i 2018 ble resultatet mangedoblet til 40 tonn og så langt i år har det alt blitt plukket nesten 45 tonn! Mange føler ansvar for miljøet rundt seg og ønsker å gjøre en innsats for et renere hav. Selv om antallet deltakere og gjennomførte aksjoner øker, ser vi at det fortsatt er mye igjen og alle som bidrar med å fylle sekker utgjør en stor forskjell. Selv om det kommer nytt søppel hvert år, vises det på de områdene som blir ryddet at innsatsen hjelper.
download-png-480.png

Slik blir du med

Alle som bor i en av Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal sine medlemskommuner kan bestille nummererte pantelapper på https://stikkutogplukk.no/. Pantelappene sendes i posten sammen med et informasjonsskriv om panteordningen.
Du bruker dine egne søppelsekker og renovasjonsselskapene ønsker at sekkene skal være gjennomsiktige (fås blant annet kjøpt på dagligvarebutikken, Biltema, Jula, Europris o.l). Når du har fylt en sekk med søppel, fester du en pantelapp på den fulle søppelsekken.
Sekkene leveres til din kommunale gjenvinningsstasjon. Ordningen gjelder i disse kommunene: Aukra, Aure, Averøy, Eide, Fræna, Gjemnes, Halsa, Kristiansund, Midsund, Molde, Nesset, Rauma, Sandøy, Smøla, Sunndal, Surnadal og Tingvoll. Når du leverer sekkene,  tar du et eller flere bilder som viser alle sekkene. Bildene lastes opp på https://stikkutogplukk.no/ ved hjelp av pinkoden du får sammen med pantelappene. Etter å ha mottatt bilde og informasjon, utbetaler Friluftsrådet pengene til oppgitt kontonummer.

Snart nådd målet

Stikk UT og plukk! er finansiert med midler fra Miljødirektoratet. Basert på midlene satte vi oss et mål om å få inn 30 tonn marint avfall fra panteordningen i 2019. Vi måtte raskt justere dette til 45 tonn, og nå ser vi at det er plukket 43 tonn allerede. Derfor øker vi i dag med enda ti tonn og jobber videre med hvordan vi kan finansiere panteordningen slik at enda flere kan få noe tilbake for innsatsen og utgiftene de har i forbindelse med strandrydding. Det betyr at alle som har bestilt pantelapper fortsatt har muligheten til å levere disse og få pant for de sekkene de har ryddet. Dessuten er det åpent for at de som vil være med i panteordningen kan bestille pantelapper som blir sendt i posten, enten man har vært med tidligere eller ikke.
Untitled_google-nexus9-portrait-png-324.png


Vi har altså økt målet for mengden innsamlet søppel gjennom Stikk UT og plukk!-ordningen til 55 tonn og håper at flest mulig vi gjøre en innsats for rent hav i vårt distrikt. Alle kan bidra, og det er så lite som skal til. - Ta med deg en pose hver gang du går deg en tur i nærheten av sjøen eller et vassdrag så monner det fort litt!

Les mer om panteordningen på https://stikkutogplukk.no/ og har du enda flere spørsmål angående Stikk UT og plukk! kan du ta kontakt med patrick@stikkut.no eller tlf 971 41 386.