2.jpeg

Fjære-ekskursjon er populært, og etterpå blir krabber, muslinger, fisker og maneter studert nøye før de slippes ut igjen. 

Trivelig Friluftsskole på Viken Gård

Det krydde av blide og trivelige unger på Viken Gård i slutten av juni, og både store og små hadde fine og aktive dager. En av lederne, Christian Kvendseth, gir oss et tilbakeblikk på Friluftsskolen i Uke 26.

Mandag: Endelig var det tid for Friluftsskolen på Viken Gård igjen! Det var 26 spente ansikt, noen kjente og noen nye, som mandag morgen gledet seg til en uke på Friluftsskolen. Som alltid blir den første dagen på en" bli-kjent-dag", og barna startet med er kort presentasjon av seg selv nede i naustet, etterfulgt av ulike leker som utfordret dem på å huske de ulike navnene. Videre ble barna delt i fem ulike grupper hvor lederne fikk ansvar for én gruppe hver. Nå var det tid for fjære-ekskursjon! Det ble en spennende tur, hvor alt levende ble utforsket. Mange krabber, snegler, muslinger, fisker og maneter ble studert nøye før de slapp ut igjen fra barnas akvarium.

4.JPG

Alle de 26 barna som var med kom til topps på Freikollen på en strålende dag!

Klatrejungel, kajakkpadling og orientering

Etter lunsj var det tid for nye aktiviteter. Da forflyttet vi oss inn i skogen, hvor bygging av klatrejungel sto for tur. Her lærte vi ulike knuter som dobbel åttetallsknute, fransk prusik og dobbelt halvstikk, som de skulle anvende å lage taubruer mellom trærne av, slik at det til slutt ble en stor klatrejungel. Denne klatrejungelen ble besøkt av flere gjennom hele uka, og til tross for et nokså trist sommervær, var gleden og toppers humør å se i barna gjennom hele dagen!

Tirsdag: På tirsdag sto kajakkpadling og orientering for tur. Ungende ble delt i to ulike grupper som skulle igjennom begge aktivitetene. Her fikk barna en liten innlæring i kart og kompass. Etter litt øving fikk de prøvd seg litt frem i ei orienteringsløype med flere poster. På hver post sto det forskjellige spørsmål som skulle besvares, og ut i fra resultatene kan det trygt sies at barna lærte litt om naturen og allemannsretten den dagen! Noen hadde prøvd å padle kajakk før, men for de fleste var det helt nytt. 
3.JPG

Kart og kompass sto også på programmet, og ungene fikk prøvd seg i ei lita orienteringsløype.

Bading og sommervær

Før vi satte av gårde, to og to i hver kajakk ble det gitt nødvendig opplæring i forhold til sikkerhet. Etter hvert som samtlige behersket padlingen tok vi en liten tur med Emilie som leder. Det skulle likevel vise seg at det ikke var så lett å padle på ei rekke. Aldri før på Friluftsskolen har noen deltakere ramlet ut av kajakken og ut i vannet - helt fram til i dag. Men det var ikke grunnet uhell eller uflaks, det var Selma og Julia som lot seg friste av nydelig sommervær å ville ta seg en liten svømmetur. Onsdag: På onsdagen skulle Freikollen" beseires" og det ble den! Alle de 26 barna som var med kom til topps. Sola var med oss bortimot hele dagen, og stekende sol kombinert med fysisk aktivitet gjorde at de fleste var slitne og trøtte da de kom ned slalåmbakken og endelig var ned igjen. Vi hadde en kjempeflott tur beriket av godt humør, topp stemning og godt samarbeid hvor alle fikk seg både opp og ned igjen som en samlet gjeng. Det ble også funnet hele tre frosker på veien, noe barna syntes var gøy. Torsdag til fredag: Fra torsdag skulle barna overnatte i lavvo eller telt til fredag. Disse to dagene slo sommerværet til for fult, og det har aldri vært så varmt på Friluftsskolen som det var disse dagene. Det ble derfor kjapt skiftet til shorts og t-skjorte samt innsmøring av solkrem på torsdag morgen. 
5.JPG

Sommerværet slo til for fullt, og ungene fikk både bade, fiske krabbe med stang og sette garn og teiner.

Kosedag og krabbefiske

Torsdager på Friluftsskolen blir omtalt som" kosedagen" hos barna, og dagen levde opp til navnet sitt i år også. Vi gikk en timinutters tur til en nærliggende brygge, hvor vi krabbefisket med stenger, satte ut teiner og garn. Noen fikk også være med i båten med Ingar når vi satte ut og trakte opp garn og teiner. Vi fikk flere matkrabber, mange store flyndrer og fisk. Krabbene ble senere kokt og servert for de som ville smake. I den stekende solen og kanskje sommerens hittil varmeste dag, ville de aller fleste også bade. Vanntemperaturen var" innafor" for de fleste og i tillegg til vanlig svømming ble også håndståing under vann og synkronsvømming bedrevet i det friske vannet på torsdag. Selv lederne klarte ikke å motstå den herlige solen og vannet på torsdag, både Marte og Christian var kjapt å se uti vannet.

Til middag ble det servert burgere (for første gang var taco nedstemt). Både fiskeburger og vanlig burger ble servert, og det var mer enn nok til alle. 

1.JPG

Bueskyting med Goma Bueskytterlag var stor stas, og mange klarte å treffe både blink og ballonger.

Bueskyting

Etter middag fikk vi besøk av Goma Bueskytterlag, vi byttet på å skyte med pil og bue gjøre andre aktiviteter. Barna syntes bueskyting var veldig gøy, og det var flere som klarte å treffe blink. Noen klarte også å treffe de ulike ballongene som var blåst opp på blinken, samt en liten leke-rev som ble brukt som blink.

Guttene fikk plass i en lavvo, og jentene fikk både lavvo og telt som de skulle sove i. Til felles for både guttene og jentene var alle ganske så sliten etter en lang og aktiv dag når midnatt nærmet seg.  Det ble fort stille i teltene.

Neste morgen våknet vi til solsteik, noe som resulterte i at de fleste ikke maktet å sove så lenge som de kanskje trodde de skulle gjøre, og frokost ble framskyndt fra klokken 09:00 til 8:30.

Fredagen var den siste dagen hvor vi måtte pakke sammen og rydde opp etter oss. Vi fikk likevel tid til ulike aktiviteter, vi dro opp garn og teiner som vi hadde satt ut dagen før. I tillegg til vanlig lunsj ble det også servert krabbe på fredag!

Torsdag til fredag var Friluftsskolens varmeste dager noen sinne. Aktiviteter, lek og moro ble bedrevet hele dagen, helt fra tidlig morgen til nesten midnatt, og mange var ganske så trøtte og slitne når de la seg i teltet eller lavvoen torsdag kveld etter en lang og innholdsrik dag. Det har vært en variert og innholdsrik uke for barna på Friluftsskolen, hvor de både har padlet, skutt med pil og bue og tatt opp teiner og garn. Det virker for oss ledere som om alle hadde det veldig kjekt, og det gleder oss veldig når flere sier at de kommer tilbake neste sommer eller i høstferien rett før de vender snuten hjemover, etter en særdeles flott uke her på Viken Gård.