IMG_9111.JPG

Friluftsskolen på Viken Gård sommeren 2016

Etter to uker med Friluftsskole har 47 barn deltatt og 3 nye ungdomsledere har hatt sommerjobb ved Friluftsskolen. Som hovedleder sitter jeg igjen med mange fine opplevelser. Vi har hatt fint vær med god temperatur og lite regn, så i år har vi gått i shorts og badet mye. Vi har prøvd mange ulike og varierte aktiviteter og opplevd mestringsglede individuelt og sammen med andre. Og ikke minst har vi blitt kjent med nye barn og voksne, alle positive og veldig greie å være sammen med. Jeg vil takke alle som har bidratt til to flotte uker ute!

Marte Melbø, hovedleder Friluftsskolen Viken Gård

IMG_8904.JPG


Her kommer en oppsummering av hva vi har gjort på de ulike dagene (bilder og tekst satt sammen fra begge ukene)

Mandag er "bli kjent-dag" på Friluftsskolen. Barna får presentere seg selv og vi øver på navn og blir godt kjent med hverandre gjennom forskjellige leker. Vi som er ledere bruker den første tiden på å gjøre oss kjent med gruppa, og finner som regel fort ut hvem som trenger ei støttende hånd og hvem som trenger å få beskjeder to ganger.

I år var Håvard Wiggen fra Norges Jeger og Fiskerforbund Møre og Romsdal med oss på mandagen. Han hadde med seg fiskestenger og luftgevær. Dette ble brukt etter en spannede tur i fjæra, hvor alt levende ble utforsket. Mange rabber, snegler, muslinger, fisker og maneter ble studert nøye før de slapp ut igjen fra barnas akvarium. Den første mandagen skinte sola fra skyfri himmel og mange prioriterte bading framfor fisking. Christian var den eneste som fikk levende napp og vant fiskekonkurransen med en liten torsk.

Mandagen etter var mange også våte, men det var ikke etter bading! Ett voldsomt regnvær, type styrtregn gjorde oss veldig våte, men det tok ikke humøret fra oss og det ble fisket både makrell og krabber.

IMG_9084.JPG

IMG_8923.JPG


Tirsdagen gikk i Annas fotspor til Kvitneset med stopp ved klatrefeltet til Kristiansund Fjellklubb. De stilte med sterke instruktører, så alle som ville fikk prøvd å klatre litt. Omgivelsene her ute er spennende med store steiner og huler til å leike i. Stien som både må forsere med kjetting og stiger utfordrer balansen og eventyrlysten til oss alle. Barna fikk selvfølgelig høre historia om Anna som bodde ute på Kvitneset med 6 barna.

IMG_9168.JPG


Onsdag er ekspedisjonsdagen vår. I år gikk turen til Freikollen som alle nå vet er 629 m.o.h. og Kristiansunds høyeste topp. Barna fikk enkel opplæring i bruka av kart og kompass. Og med litt oppgaver underveis var de fleste oppe uten å tenke over hvor bratt og langt det var. Og med seigmenn i sekken som skulle deles ut på toppen, kom også de som syntes det var LITT langt og VELDIG bratt seg opp også! Vi valgte to forskjellige turer ned, den ene rett ned mot slalombakken og den andre via skaret mellom Lågfjellet og Freikollen. Begge nedstigningene er bratte og utfordrende, særlig for de som ikke er vant til å gå slike turer. Mestringsfølelsen blir derfor ekstra stor når en er vel nede igjen for de som ikke har vært der før.

IMG_8974.jpg


Torsdag til fredag overnatting på Viken Gård

I år startet vi torsdagen med å bygge vår egen klatrejungel. Etter opplæring i åttetalls-knute og ved å vise alle hvordan de skal gjøre det. Bygde to og to barn hver sin taubru som til sammen utgjorde en fantastisk klatrejungel som de lekte i helt til vi rigget den ned noen timer sendere. Jeg er mektig imponert over iveren og samarbeidet barna viser for å få dette til. De lærte seg blant annet; åttetalls-knute, dobbel halvstikk, lage talje og fransk prusik/klemknute!

Etter hvert skulle det settes opp lavvoer og telt. Vi gjennomgår prinsipper for hvor og hvordan det skal gjøres, men det må alltid litt prøving og feiling til før alle kan krabbe inn og installere liggeunderlag, soveposer og kosebamser.....

Ungene fikk velge middag og det blei taco begge ukene! Kjøttdeigen blei stekt på bålpanne og Elise organiserte grønnsakskuttere, noen dekket og pyntet bord. Kveldene gikk med til bading, orientering, spikking og masse leik. Vi passet på å -ikkje sove burt juninatta og var ikke i seng før rundt midnatt. Ungene var slitne så det blei fort stille i teltene/lavvoene, og jeg tror de aller fleste sov ganske godt til fuglekvittter og bølgeskvulp.

Etter to store gryter med havregrynsgrøt var alle klar for ny dag. Natursti om allemannsretten og diverse andre oppgaver blei løst med god innsats. Den ene uka fikk vi også anledning til å padle kajakk. Etter nedrigging og opprydding hadde de fleste fått med seg det meste. Slitne og fornøyde tok vi farvell med hverandre, mange med ønske om sees igjen neste sommer!                            

IMG_9192.JPG
GOD AKTIV SOMMER ALLE SAMMEN!