Feirer 171 Stikk UT!-turer

"HURRA! Endelig har jeg funnet alle 171 postene og har gjennomført en fantastisk reise rundt om i fylket vårt". Sitatet er hentet fra Facebook-siden til Gunn Bjørnerem som ha gått alle årets Stikk UT!-turer.

Blant de over 9.650 registrerte Stikk UT!-brukerne i Nordmøre og Romsdal skjuler det seg turfolk av alle slag. Noen går få turer, noen går mange, og ved utgangen av september var det ti registrerte brukere som hadde gått alle de 171 Stikk UT-turene i Friluftsrådets 15 medlemskommuner.

-Først og fremst har det vært en fantastisk reise i fylket vårt. Jeg har blitt kjent med mange nye områder og vært på turer jeg ikke hadde kommet på uten Stikk UT!. I Halsa og Surnadal hadde jeg ikke vært på en eneste tur, for eksempel. I tillegg er det jo mye trim og folkehelse og utrolig deilig å nå et mål man har satt seg, sier Gunn Bjørnerem.

36-åringen er trebarnsmor, jobber 85 prosent i hjemmesykepleien i Molde kommune og hadde egentlig ikke noe mål om å gå alle turene.

- Men etter hvert så jeg at det var mulig, og da fikk jeg utrolig lyst til å gjennomføre. Det hang nok litt i at jeg nesten greide alle turene for noen år siden. Jeg manglet bare noen få, og det har irritert meg litt. I år har jeg hatt med meg barna og kjæresten på noen av turene, men jeg tipper at jeg har gått alene på rundt åtti prosent av dem, sier hun.

Glede og slit

"Det har vært mest glede, men også fortvilelse, slit, tåra og svette", står det videre på Facebook-siden til Gunn Bjørnerem.

- Det krever en del planlegging og logistikk for å få det til å og opp. Mange av turene har vært helt nydelige, men noen har vært mye lengre enn jeg trodde, og av og til har jeg slitt med å finne veien. Det har jo også vært en sesong med mye tåke og regn, så det er mange turer jeg har lyst til å gå om igjen. Og det har blitt enkelte veldig lange dager. Jeg hadde blant annet en dag i Averøy, Fræna og Eide hvor jeg var på 13-14 turer. I Halsa var jeg også på alle turmålene på samme dag, forteller hun.

Det er stor variasjon blant de 171 Stikk UT!- turene, men Gunn Bjørnerem har fått sine favoritter.

-Rørsethornet i Midsund er fremdeles turfavoritten fremfor noen, men jeg er derfra og kjente den turen fra før. Av nye turer vil jeg særlig trekke frem Hjelmen i Surnadal og Blåfjellet i Nesset. Hytta på toppen av Blåfjellet var utrolig flott, og dit har jeg lyst tilbake og overnatte, sier hun.

Ros og forbedring

Hun roser mange av kommunene som gjør en kjempejobb med å merke turer og lage gode turbeskrivelser.

- En del av kommunene er veldig flinke og fortjener skryt. Men det er stor variasjon, og jeg synes at kommuner som først er med i Stikk UT! har et ansvar for å gjøre dette på en skikkelig måte. Stikk UT! har blitt et stort opplegg og alle slags folk drar i vei, og derfor må det gjøres skikkelig. Men jeg er veldig takknemlig for at vi har Stikk UT!. Det er et fantastisk konsept som bidrar til at folk kommer seg ut, og som gir mulighet til å bli kjent med nye turer og områder, sier Bjørnerem.