
- Friluftsrådet
- Den store dekkoperasjonen i Bud

Vil hente opp hundre dekk
Den store dekkoperasjonen i Bud ble første gang arrangert i oktober i fjor. Mye ble ryddet da, men det ble lokalisert om lag hundre nye dekk som vi nå ønsker å hente opp. Derfor arrangeres Den store dekkoperasjonen 2 under Kystdagan i Bud. Målet er at hele Brenslevågen blir fri for gamle dekk når vi er ferdig. Bud dykkerklubb, med leder Ole Andre Hammerøy som primus motor, sørger for å feste tau på alle dekkene. Den andre enden av tauet festes til en kranbåt som heiser dekkene opp på Søvikkaia.
Lokale bedrifter stiller opp
Det er oppdrettsselskapet Mowi Aukrasanden som stiller med kranbåt. På Søvikkaia står truck og truckfører fra Møre Codfish avd. Bud klar til å lempe dekkene videre over i avfallscontainere. Friluftsrådet har fått økonomisk støtte fra Miljødirektoratet til tiltak mot marin forsøpling, men uten hjelpen fra lokale bedrifter og frivillige ville operasjonen vært umulig.
Hjelp fra publikum
Vi trenger hjelp fra publikum til å plukke avfall på land. Det blir delt ut hansker og sekker, og publikum vil bli sendt rundt i Bud sentrum for å plukke opp avfall på avveie. I tillegg har vi et hemmelig oppdrag som innebærer tegninger med kritt. Vi har også utstyr til krabbefisking mm. og kar og akvarium til dyr og alger vi finner i havnebassenget. Det vil også bli noe å bite i og slukke tørsten med.
Oppmøte på Søvikbrygga lørdag 5. juli fra kl 10 og utover.
Marin forsøpling og frivilligheten
Marin forsøpling er et av de store problemene verden nå står ovenfor. For å løse problemet trenger vi samarbeid mellom offentlig -, privat - og frivillig sektor. Hold Norge Rent sin ryddestatistikk for 2024 viser en stadig økning av antall frivillige som deltar i opprydding av marin forsøpling. I 2024 ble det ryddet over en million kilo avfall av mer enn 72 000 frivillige rundt om i landet vårt.
I Møre og Romsdal var det registrert 391 frivillige aksjoner i 2024. Bare gjennom panteordningen Stikk UT og plukk ryddet frivillige 27 000 kg avfall på avveie i Nordmøre og Romsdal.
Mikroplast
Mikroplast er plastbiter mindre enn fem millimeter. Vi finner de overalt, både til lands og til havs, i hele verden. I Norge er den største kilden til mikroplast slitasje av bildekk på norske veier. Også dekkene på sjøbunnen forvitrer sakte men sikkert til mikroplast. I følge en norsk rapport (Mepex Consult AS 2014) dannes det ca. 8 000 tonn mikroplast i Norge hvert år. I tillegg til bildekk, er maling, kunstgressbaner, plastpelletsproduksjon og tekstiler de største kildene.
-
Rådgiver marin forsøpling og friluftsliv
Anne MelbøMobil: 97704591E-post: Anne@friluftsraad.no